Hypotheekrente

Vaste of variabele rente?
Bij hypotheken kunt u kiezen uit een variabele rente of een vaste rente. Het is ook mogelijk om combinaties te maken: een deel van uw lening met een vaste rente en een ander deel met een variabele rente.

Bij een variabele rente is de rente die u voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. Met een variabele rente neemt u dus meer risico omdat uw rente kan stijgen als de rente in de markt stijgt. U gaat dus meer betalen.

Het rentepercentage wordt ook bepaald door het risico dat de hypotheekverstrekker loopt. Als de hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis laag is, zal de opslag voor het risico ook laag zijn. Als de hypotheekverstrekker veel risico loopt, zal hij een hogere opslag in rekening brengen.

Bij een vaste rente zet u het rentepercentage voor een bepaalde periode vast, de zogenaamde rentevaste periode (bijvoorbeeld 5, 10, 20 of 30 jaar).

Met een vaste rente heeft u meer zekerheid. Uw rente blijft gelijk tijdens de rentevaste periode. Het voordeel van een vaste rente is dat u niet meer gaat betalen als de markrente stijgt. Maar u gaat ook niet minder betalen als de marktrente daalt. Het nadeel van een vaste rente is dat u betaalt voor deze zekerheid. Dit zit verrekend in het rentepercentage dat u betaalt.

Rente kort of lang vastzetten?
Als u de rente kort vastzet, bijvoorbeeld 5 jaar maakt u na 5 jaar opnieuw een keuze hoe lang u de rente vast wilt zetten. Wanneer de rente op dat oment hoger is dan u eerst had gaan uw maandlasten omhoog. Wanneer de rente dan lager is, is dat uiteraard in uw voordeel omdat dan uw maandlasten omlaag gaan.

Een korte rentevaste periode is dus met name voordelig als de marktrente hoog is.

Als u de rente lang vastzet, bijvoorbeeld langer dan 20 jaar dan heeft u in die periode ook geen verschillen in maandlasten. Dit is vooral voordelig als de rente vrij laag staat als u de hypotheek afsluit, zo profiteer je lang van deze lage rente.

Of u de rente kort of lang moet vastzetten is van veel factoren afhankelijk, zoals uw mogelijkheden om renteschommelingen op te vangen.

Vraag onze adviseur naar wat voor uw situatie de beste keuze is