Kansen voor starters op de woningmarkt

Kansen voor starters op de woningmarkt

Het aandeel starters op de koopwoningmarkt is in het vierde kwartaal van 2017 op een dieptepunt beland. Slechts 23 procent van de huizenkopers was starter. Is de zoektocht voor wie zijn eerste koopwoning wil echt hopeloos geworden?
Een eigen huis blijft voor veel huurders een diepgekoesterde wens. Belangrijkst argumenten: gelijkblijvende hypotheeklasten, geleidelijke waardevermeerdering van de woning en de vrijheid om het huis naar eigen inzichten te verbouwen. Door de huidige lage hypotheekrente zou ook u als starter zich een koopwoning moeten kunnen veroorloven. Maar het aanbod van geschikte woningen krimpt en de huizenprijzen gaan omhoog. Waar liggen voor u als starter nog de beste kansen?

1. Zoek op een andere locatie
De huizenprijzen stijgen niet overal even snel. Wonen in het centrum van een grote stad is voor veel starters een niet-haalbare droom geworden. Maar op andere, minder populaire plekken staan nog wel betaalbare huizen, ook in de Randstad. Breng daar eens een bezoekje en ga na of dat nog een acceptabele woonplaats voor u kan zijn.

2. Koop een opknapwoning
Het is lekker om direct de nieuwe woning te kunnen betrekken. Maar een goed onderhouden en recent opgeknapte woning is vaak duur. Heeft u de vaardigheden, de wil en de tijd om zelf te verbouwen? Opknapwoningen zijn vaak een stuk goedkoper. De verbouwingsplannen kunt u in de loop van een aantal jaren realiseren. U hoeft dus niet al het verbouwingsgeld direct achter de hand te hebben.

3. Kijk naar uw hypotheekmogelijkheden
Inkomen en vermogen bepalen grotendeels iemands hypotheekmogelijkheden. Maar starters hebben soms extra mogelijkheden om een financiering te krijgen. Een starterslening van de gemeente bijvoorbeeld, een schenking van uw ouders of een speciale hypotheek die rekening houdt met uw carrièreperspectief. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat in uw situatie haalbaar is.

4. Spaar en wacht
Niet voor alle jongeren is het aan te raden om nu een woning te kopen. Wilt u bijvoorbeeld gaan samenwonen in een flatje, maar heeft u ook een kinderwens? Dan staat u misschien al snel weer een verhuizing te wachten. U bent dan duur uit omdat u binnen korte tijd twee maal de kosten koper betaalt die met de woningaanschaf gemoeid zijn. Wacht daarom in dat geval. Bouw in de tussentijd een flink spaarbedrag op en zoek op een gegeven moment naar een gezinswoning waar u lang zult blijven wonen. Wij adviseren u over een spaarplan.