Huizenbezitters met verhuisplannen twijfelen.

Huizenbezitters met verhuisplannen twijfelen.
De druk op de woningmarkt is zo groot, dat niet alleen nieuwkomers moeilijk een geschikte woning kunnen vinden, maar ook doorstromers. Het huis verkopen is misschien snel gebeurd, maar vindt u op tijd een nieuw onderkomen?

In het derde kwartaal van dit jaar hebben NVM-makelaars bijna 12% minder woningen verkocht. Dat komt vooral doordat het woningaanbod in een jaar tijd sterk gedaald is, namelijk met ruim 30%. Maar de vraag naar koopwoningen is onverminderd groot. Door de disbalans in vraag en aanbod, wordt de woningmarkt steeds krapper. Een potentiële koper had het afgelopen kwartaal slechts keuze uit 3,7 woningen. En de gemiddelde woningprijs is gestegen tot een recordniveau van 292.000 euro.

Probleem voor starters en doorstromers.
De krapte op de woningmarkt is lastig voor starters die met dergelijke hoge vraagprijzen geen hypotheek kunnen krijgen. Als u al een koophuis heeft (met overwaarde), is de betaalbaarheid van een nieuwe woning misschien geen probleem. Maar waar vindt u met het beperkte aanbod zo snel een andere geschikte woning? Veel huiseigenaren dubben daarom. Eerst de oude woning verkopen en dan op zoek gaan naar een nieuw huis? Of juist eerst kopen en dan verkopen?

Eerst verkopen.
Als u eerst uw huis verkoopt, loopt u het risico dat u niet op tijd een nieuwe woning heeft kunnen kopen en dat u tijdelijk iets moet huren. Maar een huurhuis is niet zomaar gevonden. Bovendien moet u dan twee keer verhuizen. Ook kunnen er gevolgen zijn voor uw hypotheek. Voor doorstromers gelden namelijk speciale hypotheekregels. Als u nu een aflossingsvrije hypotheek heeft, mag uw nieuwe hypotheek ook voor 50% aflossingsvrij zijn. Die regeling kan vervallen als u niet snel genoeg een nieuwe woning aanschaft. U moet dan net als de starters de hele hypotheek aflossen. Ook kan het zijn dat u uw oude (lage) rente niet meer kunt meenemen naar de nieuwe hypotheek. Maar eerst verkopen heeft ook een groot voordeel. U heeft meer zekerheid omdat u weet hoeveel winst u heeft gemaakt. Als u weet voor welke hypotheek u in aanmerking komt, kunt u in een specifieke prijsklasse gaan zoeken. Door uw woning eerst te verkopen, voorkomt u bovendien dubbele woonlasten.

Eerst kopen.
Gaat u eerst een nieuwe woning kopen, dan is er een risico dat u uw oude woning niet op tijd verkoopt. U heeft dan twee woningen en betaalt dus dubbel. Geldverstrekkers willen vaak zekerheid dat u die dubbele lasten kunt betalen, voordat zij u een nieuwe hypotheek verstrekken. Wel kunt u misschien een overbruggingskrediet krijgen om de dubbele woonlasten te kunnen betalen. U mag geruime tijd de hypotheekrente voor beide woningen aftrekken. Het voordeel als u eerst een huis koopt is dat u zeker weet dat u kunt verhuizen en ook alle tijd heeft om uw nieuwe woning op te knappen.
Heeft u verkoopplannen en wilt u weten wat uw hypotheekmogelijkheden zijn? Neem dan contact op met ons kantoor.