Restschuldregeling verdwijnt. Wat doet u?

Restschuldregeling verdwijnt. Wat doet u?
De huizenprijzen stijgen, maar toch zijn er nog 340.000 woningen die ‘onder water’ staan. De hypotheekschuld is dan hoger dan de woningwaarde en bij verkoop blijft er dan nog een restschuld over. Om die financiële strop te verlichten is er de restschuldregeling. Maar die verdwijnt per 1 januari 2018.
De restschuldregeling is als crisismaatregel ingevoerd in 2012 voor een termijn van vijf jaar. De regeling houdt in dat als u een lening afsluit om uw restschuld te financieren, rente en kosten nog 15 jaar aftrekbaar zijn. Maar per 1 januari 2018 vervalt die regeling. Volgens staatssecretaris Wiebes is de woningmarkt voldoende hersteld en is de regeling niet meer nodig.

Nu verkopen?
Heeft u hoe dan ook geen verhuisplannen, dan lost het probleem van onder water staan zich vanzelf op als de huizenprijzen blijven stijgen. Wilt u wél verhuizen? Dan moet u uw verhuisplannen nu concreet maken. Want als u nog gebruik wilt maken van de restschuldregeling moet de overdracht van de woning vóór 31 december 2017 hebben plaatsgevonden. En het kost meestal een paar maanden voordat de woning verkocht is en de overdracht heeft plaatsgevonden.

Hogere hypotheek
Uw restschuld kan op verschillende manieren gefinancierd worden. De hypotheekverstrekker kan bijvoorbeeld de restschuld meenemen in de nieuwe hypotheek. Uw hypotheek mag dit jaar maximaal 101% van de woningwaarde bedragen. Maar met die norm wordt soepeler omgegaan als u een restschuld meefinanciert. Hoeveel u mag meefinancieren hangt verder af van de hoogte van de restschuld en de prijs van de nieuwe woning. Ook moet uw inkomen hoog genoeg zijn om de lasten van de restschuldfinanciering én de gewone hypotheeklasten te kunnen betalen.

Spaarhypotheek of lening
Misschien heeft u in uw huidige hypotheek kapitaal opgebouwd in de vorm van een spaarhypotheek. Dat biedt u een tweede mogelijkheid om de restschuld te betalen. Want u kunt dan onder voorwaarden de opgebouwde waarde gebruiken. Een derde mogelijkheid om de restschuld af te lossen, is een aparte lening af te sluiten.

Welkom voor advies
Wij bespreken met u welke oplossing in uw situatie mogelijk en wenselijk is en wat de fiscale en financiële gevolgen voor u zijn. Neem contact op met ons kantoor voor meer informatie of advies over uw nieuwe hypotheek en restschuldfinanciering.